Roof and Mushrooms ..at the College of Arts and Design, University of Tokyo..!! ..designed by Ryue Nishizawa and Nendo office..!

arquitetura_roof_and_mushrooms_nendo_01_ellizoe

arquitetura_roof_and_mushrooms_nendo__ellizoe

arquitetura_roof_and_mushrooms_nendo_02_ellizoe

arquitetura_roof_and_mushrooms_nendo_03_ellizoe

arquitetura_roof_and_mushrooms_nendo_09_ellizoe

arquitetura_roof_and_mushrooms_nendo_12_ellizoe

sketch_roof&mushrooms

“A small pavilion on the campus of Kyoto University of Art and Design, born from a collaboration between architect Ryue Nishizawa and design office nendo. The location: a steep hill face covered in luxurious vegetation. On a clear day, you can almost count the 36 crests of the hills that line Kyoto’s eastern edge. The adjacent area is earmarked for a new grove of Japanese plum trees,  and their fragrant early spring blossoms will only add to an already beautiful site.
Nishizawa used a single roof to incorporate these elements into the pavilion’s design. The roof is subtly inclined to follow the angle of the site. Dipping under it, visitors realise that the roof, delightfully and ambiguously, is also a wall. The pavilion’s spatial experience is intended to remind visitors of walking in the mountains under thick tree cover. To date, many of Nishizawa’s buildings have felt like bright, open and airy fields or gardens, and the furniture inside them like wildflowers that blur the boundary between interior and exterior space while adding brightness and color. But for the shady interior of this wooden structure, clinging onto the hillside exposed to the elements, we thought that furniture like fungi would be much more appropriate. Our mushroom-like stools for the space were handmade by artisans to slightly different shapes and sizes, giving a more natural effect. The stools’ layout – clustered at the base of pillars, or in the nooks and crannies by stone walls and staircases – evokes the way that mushrooms grow in the wild, and details like a handrail that transforms into a mushroom continue the metaphor. We wanted to design architectural elements that would ‘grow’ naturally from the space, rather than to put furniture in a room.”

source

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s